En kiwi i USA - Indtryk af en newzealænder, der fisker i Montana

A Kiwi in the USA - Impressions of a New Zealander fishing Montana

Fly Fishing Montana

Et par fantastiske tilfældigheder, en håndfuld bevidste valg og en meget billig flybillet fik mit liv til at tage en lidt uventet drejning i marts i år: Jeg flyttede til Montana. Ikke for godt, men i et helt år.  Jeg havde afleveret min ph.d. om introduktionen af ​​ørred til New Zealand lige før jul, og brugte resten af ​​sommeren på at blive mæt i New Zealands bagland; vandring, fiskeri og roaming rundt i landet som en bona fide snavspose. Bruserne var ugentlige, øl var hyppigt, og glæden var på et højt niveau. Det var den perfekte måde at sige farvel til New Zealand på for tiden. 

 

Missoula var min destination i USA, hvor min kæreste, Morgan, er halvvejs gennem et masterprogram på University of Montana. Da jeg pakkede mit liv i to poser (7 fluestænger og 4 kilo fluebindingssæt...), tog jeg afsked med mine forældre og hoppede på et fly.  Overgangen mellem sommer i New Zealand og bagenden vinteren i Missoula var stærk, og jeg ankom til en fod af sne midt i byen og temperaturer i de negative (Celsius altså). Det her skulle være lidt anderledes...

 Fly Fishing Montana

På min tredje dag i Missoula hørte jeg om et fluebindingsarrangement... afholdt på et bryggeri...med gratis pizza... Intet kunne holde mig væk. Gennem denne begivenhed fik jeg hurtigt et par solide forbindelser, først med David Detrick fra IFlyFishMontana (som var vært for begivenheden) og senere med fyrene på Missoulian Angler (det er aldrig en dårlig idé at gå ind i en fluebutik med en 6 pack i hånden). Efter at have hentet en licens, et par fluer og en kopi af reglerne var jeg klar til at slå floden. Min indvielsesfisk, en Bitterroot River brunørred, blev fejret med en fin IPA (og det obligatoriske plask hældt ud til flodguderne). I løbet af de følgende uger fortsatte jeg med at låne Morgans bil, mens hun studerede og gjorde mig bekendt med de lokale floder. Jeg havde intet arbejde, ingen forpligtelser, og jeg kastede mig over fiskeriet.

 

Overfladehandlingen var minimal til at begynde med, og jeg fiskede primært en dobbelthåndet, hvor jeg fangede regnbueørreder af god størrelse på Clark Fork og indfødte cutthroat-ørreder på Flathead River. Efter at have stødt ind i en lokal lystfisker, Zach, inviterede han mig først i fluebutikken og derefter et bryggeri ud på en flydetur på Clark Fork, og vi brugte dagen på at plukke sidefletninger, drak øl og fange regnbuer. Jeg insisterede på at lære at ro, og lad mig bare sige, at jeg hurtigt fik en masse respekt for de fyre og piger, der manøvrerede disse både så smidigt. Succes med floatfiskeri handler ikke så meget om lystfiskerens dygtighed, men manden på årerne, der placerer båden og sætter driften. 

 Fly Fishing Montana

Da temperaturen steg, steg fisken også. Midge og små baetis-majfluer førte angrebet, kort derefter fulgt af den berømte Skwala-luge. For en Kiwi er de store stenflueluger i det amerikanske vest, såsom Skwala og Lakseflue, et sandt skue at se. Skwalas, specifikt, medførte en helt unik oplevelse for mig: at fiske tørfluer i snestorme. To gange fiskede jeg i, hvad der for mig syntes at være en snestorm (selv om det for lokalbefolkningen nok var lidt mere end en let afstøvning) og nød fantastiske luger. På et tidspunkt på Snake River, lige uden for Jackson Hole, Wyoming, kunne Morgan og jeg tælle op mod hundrede fisk, der rejste sig langs en slap kant, mens vind og sne ramte enhver blottet hud. Sneen blev mindre hyppig, og marts brune (en større majflue) sluttede sig til festen. Jeg lagde hurtigt nymferne væk og prospekterede simpelthen med et større Skwala-mønster eller fiskede til stigende fisk med små majfluer.  

 Fly Fishing Montana

Jeg fik hurtigt et indtryk af, at fiskeriet var lidt anderledes end hjemme.Den store mængde af både fiske- og insektliv nødvendiggjorde subtile ændringer i min tilgang, og jeg var taknemmelig over for de lokale lystfiskere, der delte deres viden med mig. Særligt fascinerende var en dag tilbragt på en lokal å med Missoula-guiden Jeff Heiskell, som gav mig en lektion i entomologi og viste mig, hvordan man korrekt fisker krøblinge (endnu en ny oplevelse for en Kiwi). Og alligevel forblev nogle aspekter i overensstemmelse med derhjemme - de er trods alt stadig ørreder. Jeg fandt ud af, at på grund af den måde, jeg fiskede langsomt, med fokus på kanterne og afplukkede små sidekanaler, fangede jeg en højere andel af havørreder end normalt. På samme måde var jeg i stand til at se fisk en række mindre vand, hvilket førte til nogle ekstremt sjove møder. Teknikker og tilgange hjemmefra hjalp min succes i Montana; ligesom jeg ikke er i tvivl om, at det, jeg lærer her, vil hjælpe i New Zealand. 

 Fly Fishing Montana

Mens jeg skriver dette, har afløb (en anden nyhed for Kiwier) virkelig ramt Montana, og efterhånden som sneen smelter og floderne oversvømmes til enorme proportioner, vil ørrederne få en velfortjent pause fra denne omrejsende Kiwi. Snart tager vi ned til Wyoming, hvor vi skal tilbringe sommeren i den lille by Dubois. Jeg planlægger allerede eventyr - gyldne ørreder i Wind River Range, nipper over grænsen til Idaho for at fiske Henry's Fork og forhåbentlig tage en tur op til Alaska og road-tripping tilbage gennem British Columbia. Det ser ud til, at der altid er en ørred at fange et eller andet sted...

 

Fly Fishing new Zealand

~ Jack Kós er en episk ambassadør, skribent, fotograf, filmskaber og gal ivrig fluefisker.

.

Choose the right fly rod

Take our quick quiz and we'll find the perfect fly rod for you!

Find my perfect fly rod