Epicpeople

Grafitfluestænger (kulfiber) vs glasfiberfluestænger

Graphite (Carbon Fiber) vs Fiberglass Fly Rods

Hvis du søger at få et billede af forskellene mellem grafitfluestænger og glasfiberfluestænger, har Joe Mahler det laveste.
Selvfølgelig henviser vi her i New Zealand til disse materialer lidt anderledes. Grafit er faktisk kulfiber. Glasfiber staves Glasfiber ;-)

Nyd

Grafit vs Glasfiber, hvilket giver den bedste fluestang?

En personlig en-til-en sammenligning

Som mange i min generation skar jeg mine fluefisketænder på glasfiberstænger. Det var i midten af ​​1970'erne, og selv om bambusstænger også var tilgængelige, kunne mit budget virkelig ikke rumme dem.

Så kom grafit og tilbød en væsentlig forandring. Vi kunne kaste længere, hurtigere og hårdere, og stængerne reagerede. Teknologien tog over, og fremskridt kom efter hinanden. Stængerne blev lettere, kastene blev længere, løkkerne blev strammere, og glasfiber var alt andet end et fjernt minde. Nu indeholdt stavkataloger udtryk som "nano-teknologi" og "højt modul." Selvom der er tilhængere, der er blevet ved med glas, har industriens fokus været på grafitstænger, hvilket gør dem hurtigere, lettere og stærkere.

Jeg er hverken videnskabsmand eller stangdesigner - bare en fyr, der lærer folk at kaste en fluestang og elsker at kaste og fiske. Jeg gik i en periode på mindst 20 år uden seriøst at fiske en glasfiberstang, og for tre år siden genopdagede jeg et aspekt af kastningen, som jeg havde glemt. Jeg støvede en Fenwick-glasstang fra 1960'erne af og fiskede den kun for spark. Jeg begyndte også at bruge det som et undervisningsværktøj, hvor jeg effektivt fik hurtige hjul til at bremse deres kasteslag og udglatte deres gips. Siden da har jeg prøvet adskillige moderne glasfibermodeller af høj kvalitet, som har fremmet min interesse.

Min sammenligning af glasfiber og grafit har indtil videre været anekdotisk, men for nylig befandt jeg mig med to fem vægtstænger, en glasfiber og en grafit, lavet af det samme firma. Så jeg besluttede at sammenligne glasfiber vs grafitstang ydeevne. Jeg tog fire dage at fiske og kastede dem i de samme situationer i samme varighed.

Udstyret

De anvendte stænger er begge Epic Reference Series (Swift Fly Fishing, New Zealand) fem vægte. Glasfiberstangen er Fastglass 580 ($595). Grafitstangen er Carbon Fiber 590 ($695). Begge stænger kom elegant indrettet, som man kunne forvente af Epic, og er klar til at kaste. Epic tilbyder også komplette stangbyggesæt, så du kan samle dine egne. På grund af fysisk vægt, svingvægt og et par andre faktorer vil kvalitetsfiberstænger have en tendens til at være kortere end deres grafitmodstykker

Epic 5 weight fiberglass fly rod

Ved at lave min sammenligningstest var det vigtigt at vælge den rigtige linje. Efter at have prøvet fire forskellige linjer, besluttede jeg mig for Scientific Anglers Mastery Standard WF-5-F (51'hoved, 140gr). Denne line er en ægte femvægt, ikke overvægtet, som linjer ofte er i dag. Jeg valgte en 9' 3x leder og brugte kun en #8 Krebs panfish popper.

Placeringer

Jeg anbefaler altid, at eleverne køber udstyr til, hvordan de vil fiske det meste af tiden. Efter den standard valgte jeg at fiske solo fra min kano og forfølge Florida-bas og panfish. Dette er en god test, fordi fluefiskeri fra en kano kræver opmærksomhed. Vind, strøm og næsten konstant pagajjustering kan alle gøre casting og line-management til en udfordring. Jeg valgte to ferskvandssteder - den ene en åben og bred kanal og den anden en strammere, snoet å med mange udhæng.

Derudover valgte jeg at evaluere stængerne i det, jeg kalder "The Lab." Dette er den græsklædte park og kastedam, hvor jeg giver fluekastningstimer. Kontrollerede og gentagelige opgaver og back-to-back sammenligninger laves bedst her.

Æstetik

Flyvefiskeri er en visuel rig aktivitet. Vi søger storslåede fisk på de smukkeste steder på kloden, så hvorfor skulle vores udstyr ikke afspejle det. 590 Carbon Fiber er slank, seriøs og underspillet.Hvis efterretningstjenesten fik udstedt fluestænger, ville det være den, The 580 Fastglass er dog et kunstværk. Med lyset fra morgensolen, der viser sig gennem det tomme felt og dens yndefulde bøjning, får 580'eren bare til at tage en pause og beundre.

5 weight graphite fly rod

Nøjagtighed

Nøjagtighed er måske det vigtigste aspekt ved casting. Begge stænger klarede sig godt på vandet. Grafitstangen har en sprød, medium-hurtig handling, og jeg fandt det meget nemt at opnå præcision. At ramme et mål mellem liljepuder direkte og lige er, hvor denne stang udmærker sig. Kurvekast og luftreparationer er præcise og skarpe. Linjen falder laser-lige til overfladen, klar til at lave den første strimmel. Jeg er ikke en af ​​de falske casts, og grafithandlingen komplimenterer min stil. Mit "komfortable kast" i denne type fiskeri er 55', og på den afstand er denne stang så god, som den bliver. I den snoede bæk fandt jeg denne stang dejlig til at kaste stramme løkker under udhæng, selvom den ni fods længde var en smule lang for trange kvarterer. I den åbne kanal var den tættere løkke af Carbon Fiber lettere kontrolleret i stærkere vind.

Glasfiberstangen er også nøjagtig, men på grund af den dybere flex har løkkeformen og linjedannelsen på vandet en tendens til at være lidt "bølget". Jeg har ikke noget imod dette og synes endda det er behageligt, men det gør glasfiberløkken mere afslappet end grafitten. Jeg lagde mærke til, at jeg falskkastede denne stang mere - ikke sikker på, om det var af nødvendighed eller bare af nydelse. Luftreparationer føles naturlige og rytmiske. Glasfiberstangen er vildledende kraftfuld, et lidt længere, langsommere kasteslag vil lagre enorm energi dybt i emnet. Ved 55' tog glasfiberen mindre indsats for at fuldføre støbningen. I den stramme å var den kortere glasfiber lettere at manøvrere, og hele stangen passer fint i kanoen.

I en serie på 30 kast på mål fra 30' til 55' var jeg i stand til at ramme 27 mål med grafitten og 23 med glasfiberstangen. Carbon Fiber 590 klarede sig bedre på de længere mål, mens Fastglass 580 udmærkede sig på de tættere.

Rollecasting og reparation

Jeg rullede hver stang til et mål på 45.’ Mens jeg ramte en 28" ring med begge, fandt jeg, at glasfiberstangen klarede denne opgave mest ubesværet. På vandet er rullestøbning og fremstilling af rullestøbte pick-ups, hvor glasfiber virkelig skinner. Fluefiskeri solo i en kano kræver, at du nogle gange har en stang i den ene hånd og din pagaj i den anden. Reparationsline er afgørende for at holde fluen væk fra båden eller en endeløs række af snags. Grafitten var bestemt tilstrækkelig i denne henseende, men jeg synes, at det kræver mere fysisk anstrengelse og hurtigere bevægelse at omplacere linjen.

Fiskeri

Dette emne overraskede mig. Når fluefiskere diskuterer stænger, handler det næsten altid om at kaste, men hvad med resten af ​​tiden? Jeg brugte en popper til min sammenligning og fandt ud af, at jeg nød glasfiberhandlingen, når jeg strippede mere end grafitten. Den hurtigere reaktion af grafitten så ud til at få mig til at strippe hurtigere, da stangspidsen kom sig meget hurtigere. Glasfiberstangen fremmer en langsommere strimmel, så stangens bøjning kan bevæge fluen jævnt. Den ekstra længde af grafitten kan også være på spil her. Fra en siddende stilling er den længere grafit mere parallel med overfladen, hvilket gør hånd-til-fly-forbindelsen meget mere lige. Den kortere glasfiber havde en stejlere vinkel til vandet, strimlen forårsager mere flex i stangen. Når først en fisk var kroget, fandt jeg det nemmere at holde stangen bøjet med glasset og landede derfor flere fisk. Den langsommere flex af glasfiberen, tror jeg, beskytter også lette tippets i kampens hede.

graphite or fiberglass what makes the best fly rods

Afstand

Ingen af ​​disse stænger er til turneringsdistancecasting. De er præcisionsfluestænger designet til effektive og delikate præsentationer.Når det er sagt, besluttede jeg at lave længere kast til et mål på 80'. Begge stænger gjorde det godt, men den mere lige sporende grafitmodel er klart et bedre valg til denne opgave.

løkkeform

Så meget af det, vi laver inden for fluekast, afhænger af løkkeformen. Stramte, brede eller et sted midt imellem, de har alle deres plads. Kort sagt, jo mindre stangen bøjer, jo smallere bliver løkken. Afstand, vindforhold, nøjagtighed og generel kontrol er alle adresseret med løkkeform. Grafitstænger af alle mærker vil normalt ikke bøje så dybt som glasfiber. Dette blev bevist for mig ved at kaste til en 28" opretstående bøjle ved 30.' Målet er at kaste den forreste kant af løkken gennem bøjlen. I 30 kast med hver stang kunne jeg kaste gennem bøjlen 27 gange med grafitten og kun 19 gange med glasfiberen. Jeg fandt det nemmere at danne konsistente sløjfer med grafitmodellen.

fiberglass vs graphite fly rods

 (Ovenfor) FastGlass's afslappede løkkeform. Læg mærke til det nederste ben af ​​løkkeformationen og den bredere form, der giver den blødeste præsentation.

(Nedenfor) Den smalle løkke af kulfiber. Parallelle ben og spidse forkant er bedst til blæsende forhold og præcision.

Så med alt dette i tankerne ser valget ud til at falde til fordel for grafit. Og hvorfor skulle det ikke? Grafit er det avancerede materiale. Så hvorfor ville du vælge glasfiber? Det kommer virkelig ned til attitude og personlighed. Handler du om destinationen eller turen? Hvis ydeevne er dit fokus, er du en god kandidat til grafit. Men hvis det er halvdelen af ​​sjovt for dig at komme dertil, er glasfiber bestemt den naturskønne rute.

Forfatter

Joe Mahler fly casting

Joe Mahler er en af ​​USA's førende fluekastningsinstruktører og forfatter og illustrator af "Essential Knots & Rigs for Trout" og "Essential Knots & Rigs for Salt Water". Du kan booke en fluekastningslektion med Joe via hans hjemmeside her

 

.

Choose the right fly rod

Take our quick quiz and we'll find the perfect fly rod for you!

Find my perfect fly rod