Gear

Bobs 690C kolfiber flugspö recension

Bobs 690C Carbon Fibre Fly Rod Review

Episka flugspön

Så det här ser uppenbarligen ut som en jackup , de som känner mig vet att Bob Wyatt och jag är bra kompisar - och även om han bor cirka 3 timmar bort, försöker vi fiska tillsammans regelbundet. Tyvärr har det inte varit fallet den här säsongen - arbetsbelastning och ett späckat schema har konspirerat mot mina försök att koppla ihop med Bob.

Vi fiskade tillsammans en dag eller två i början av säsongen - och Bob tog en glans till det nya flugspöet som vi var på väg att släppa - Så jag lämnade en Epic 690C (Carbon Fibre) med honom för att testa.

Cirka 3 månader senare fick jag ett mejl från Bob, helt oönskat. Här är det inledande stycket:

"Jag älskar det här spöet! Hade den ute på mellanmaturan igår, ingen lucka att tala om, väldigt få fiskar som stiger till vad som helst. Gusty cool westerly put betald till spinnerfallet vi förväntade oss. Jag körde nyss en smal snösko utan hack med ett haröra/sälpälskropp och lyckades fånga de tre fiskarna jag kastade till. Så det var inget bra fiske men spöet gjorde det bara för mig. Jag har aldrig kastat så smidigt i hela mitt liv, härlig känsla under hela slaget, riktigt exakt och massor av grymtningar när du kopplar upp."

Bob fick alla möjliga bra feedback - men på grund av mängden sprängord och färgstarka språk var det inte mycket som kunde upprepas - åtminstone inte offentligt.

Så jag bad Bob om en fullständig, ärlig och formell recension - något som jag kunde publicera.

Så här är den. Du kommer uppenbarligen att dämpa detta med det faktum att Bob är en gammal kompis. Men tänk också på att Bob inte är en som pimpar redskap (det har han aldrig), han har flugfiskat i över 60 år och har köpt ett nytt flugspö (minst ett) varje år - eller åtminstone varje år som jag har känt till. honom. Slutligen, folk som känner Bob kommer också att veta att han inte är en som pratar skit - åtminstone inte om flugfiske.

Epic 690-C, kolfiberspö:

Första intrycket
Enligt min mening, utanför ett specialjobb av en toppspöbyggare, är detta utan tvekan det bäst gjorda flugspöet på marknaden. Klart steg före de andra avancerade "produktions" flugspöna på marknaden. Eftersom flugspön utgör en så liten del av fiskeredskapsindustrin, framhåller alla spötillverkare av hög kvalitet sina produkter som mer eller mindre handgjorda. Detta är sant. Det finns helt enkelt inget sätt att avsluta ett flugspö av hög kvalitet genom någon form av mekaniserad process. Det kräver handarbete. Handarbete tar omsorg och tid. På de billigare spöna, vanligtvis tillverkade i Asien, syns detta. Lågkostnadskomponenter sammansatta med liten kvalitetskontroll. Inte för att du inte kan få ett anständigt spö för väldigt lite pengar nuförtiden, men du kommer inte att få ett riktigt fint instrument som Epic 690-C. Så för de sportfiskare med ett öga för kvalitet och fint hantverk, såväl som valuta för pengarna, behöver du inte leta längre. Det finns ingen detalj som förbises av de två spöbyggarna på heltid på Epic. Inget löpande band här. Bygget på den här saken är fantastiskt.

Bygget:
Det första du lägger märke till och känner är greppet och rullsätet. Båda är exceptionella. Kvaliteten på korken är enastående, det finns ingen bättre där ute, och Carl McNeil lovar att det här kommer att bli ännu bättre. Han har en rad av den bästa korken som finns, slät och fin, och mycket "klämbar", utan några tecken på det omfattande fyllmedlet som finns på alla andra avancerade flugspön. Den distinkta greppformen fångar din uppmärksamhet. Jag älskar storleken och känslan av hela brunnsgreppet. För smala grepp får mig att klämma för hårt och i slutet av en lång dag kan jag känna det. Epic full wells ligger bekvämt i min hand och palmswellen är perfekt belägen. Epic full wells har ett unikt, genomtänkt designat snarare än traditionellt utseende. "Form följer funktion" här vackert.

Epic 690c kolfibergrafit flugspö recension

Jag har en grej för rullstolar. Det gör de flesta av oss som har varit runt banan. Det finns några vackra anpassade säten där ute nu, men Epic remember är ett "produktionsspö". Epic-stolen är ett robust, helt metalliskt, helt maskinbearbetat jobb som verkligen ser ut och känns som verksamheten. Under de senaste decennierna har högklassiga och specialanpassade spön vanligtvis en dekorativ trätunnsinsats, vanligtvis av vissa sällsynta arter. Själv går jag alltid för all metal-typen, alltid svart, normalt dubbellåsning. Epic har en enda skruvlås, men den är stenhård. Trådarna på det upplåsande sätet ser lite långa ut bakom rullen, enligt min smak, särskilt med korkstöten tillagd, men detta är nit-plockande på en mycket noggrann nivå och är bara uppenbar med en rulle med liten diameter. Med min Abel Super 6, till exempel, ser den perfekt ut. Den förlängda längden med den "kämpande" kolven håller rullen borta från smutsen, vilket trots allt är dess huvudfunktion. Korkrumpan på Epic är den snyggaste jag sett. Handtagsklustret är avslutat med en vacker metall, inte plast eller gummi, ring som matchar rullsätet och diskret visar spöets serienummer. En fin touch, och det är dessa detaljer som lägger till ett spö av hög kvalitet. Det hela har ett vackert designat, no-nonsense utseende.

Guiderna är de bästa som finns: titan strippers med kiselkarbidskär och ormar av märket Snake och spetsring. Allt i svart. Det är en sak med Bugatti här.
Epic kolfibergrafit flugspö recension

Åtgärden:
De senaste fyrtio åren har jag, som de flesta av oss, varit kär i styva flugspön. De blev styvare och snabbare, och de kunde inte bli tillräckligt snabba för mig. Nyligen har tillverkarna av toppspö erbjudit mjukare, skonsammare, mer "fiskbara" åtgärder. Kanske beror det på att många av oss blir äldre och att vårt tempo saktar ner lite, men många unga sportfiskare har också tagit den långsamma banan. En anledning är helt enkelt att de styva stängerna är för svåra att böja. De saknar den dämpande känslan av den klassiska medium action och kräver en finstämd känsla av timing och ett sofistikerat slag. Epic 690-C, och det är lillasyster, 590-C, har varit en uppenbarelse för mig. Den kombinerar en ljusare återhämtningshastighet med en sexig, mjuk som smörkänsla som du helt enkelt inte får med de vanliga pistolflugspöna.

Carl har tagit med sin gjutningsexpertis (IFFFMCI) och sin "fiskiga" designers känsla i Epic 690-C. Som Certified Master Fly Caster och flugspö-mutter vet han vad som krävs för att få ut både krispighet och känsla ur ett spö, för att inte tala om snyggt utseende, och han har gjort det här. (alla tekniska specifikationer finns på Swifts webbplats). Tills jag fick Epic i mina händer såg jag Sage One som förmodligen den ultimata gjutningsmaskinen, och jag trodde det också. Inga misstag, One är en seriös spö. Det finns andra förstås, alla bra spön och några bra, men Epic är en spelväxlare, och jag skulle ställa den mot vilken som helst av dem. Jag har haft en mindre revolution i mitt tänkande. Med Epic får jag ungefär samma avstånd och alla hanteringsmöjligheter hos One 691, men jag uppnår det med mindre kraft och mycket mer nöje. En anledning är Swing-weight. Trots ett mycket tuffare och stabilt byggt haspelsäte känns Epic uns lättare i handen än Sage One 691. Även om själva Epic-ämnet är lättare, har det en tjockare vägg än Sage. Det är inte så mycket, misstänker jag, men det extremt smala ämnet på Epic får Epic att kännas som en femviktare, eller One känns som en sju- eller åttavikt, nästan tungt, i jämförelse. Byggkvaliteten, måste jag tillägga, går inte att jämföra.Det stora för mig är smidigheten i min casting med Epic. Jag har justerat mitt slag, dragit tillbaka kraften lite, och ut går det, lika långt och utan hack eller spetsstuds. Rollkastning och enstaka speys är en knäppning med Epic, action från mitten till spetsen laddas upp vackert och med massor av grymtningar när den börjar låsa sig strax under halvvägspunkten. Med en "medelsnabb" action som den kan du förvänta dig en viss märkbar svängvikt och spetsstuds, men Epic är blixtsnabb och skarp som en skarp sak, och återhämtar sig till rakt på ett ögonblick. Med en hyfsad fisk på kommer spöet verkligen till sin rätt, de nedre sektionerna har massor av reserv och samtidigt som du kan känna varje slag av fisken där ute, rakt in i din hand, spöt är ringat i en perfekt klassisk progressiv parabel. Det är en fantastisk flugspödesign. Den tjockare väggen av koltyg tillåter extrem över all tunnhet i ämnet, men ger det otrolig styrka. Det ser så känsligt och skört ut, men det är bedrägligt. Även om du inte vill tänja på dess gränser - det är trots allt ett kolfiberspö, inte glas - jag kom på mig själv att göra saker med det här spöet som jag inte skulle våga med någon av mina andra spön - jag har haft mer än en några spön exploderar på mig när jag landar fisk.

Summering:
Kast, linhantering, fiskhantering och, bäst av allt, byggkvaliteten - Epic 690-C är det snyggaste flugspöet i kol/grafit jag någonsin använt. Slutet av berättelsen. Nu ska jag skaffa en av de där söta små 590-talet.

Bob Wyatt

- Bob Wyatt. Författare, sportfiskare, artist, IFFF Certified Casting Instructor

Läs nästa

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö