En Kiwi i USA - Intryck av en nyzeeländare som fiskar Montana

A Kiwi in the USA - Impressions of a New Zealander fishing Montana

Flugfiske Montana

Ett par fantastiska sammanträffanden, en handfull medvetna val och en mycket billig flygbiljett fick mitt liv att ta en lite oväntad vändning i mars i år: jag flyttade till Montana. Inte för gott utan för ett helt år.  Jag hade lämnat in min doktorsexamen om introduktionen av öring till Nya Zeeland strax före jul, och tillbringade resten av sommaren för att bli mätt på Nya Zeelands bakland; vandra, fiska och ströva omkring i landet som en smutspåse. Duschar var varje vecka, öl var frekvent och lyckan var på topp. Det var det perfekta sättet att säga adjö till Nya Zeeland för tillfället. 

Missoula var min destination i USA, där min flickvän, Morgan, är halvvägs genom ett masterprogram vid University of Montana. Jag packade mitt liv i två väskor (7 flugspön och 4 kilo flugbindningskit...), tog farväl av mina föräldrar och hoppade på ett flygplan.  Övergången mellan sommaren i Nya Zeeland och slutet av vintern i Missoula var skarp och jag kom till en fot av snö mitt i stan och temperaturerna i negativa (Celsius alltså). Det här skulle bli lite annorlunda...

Flugfiske Montana

På min tredje dag i Missoula hörde jag talas om ett flugbindningsevenemang... arrangerat på ett bryggeri...med gratis pizza... Ingenting kunde hålla mig borta. Genom detta evenemang knöt jag snabbt ett par solida kontakter, först med David Detrick från IFlyFishMontana (som var värd för evenemanget) och senare med killarna på Missoulian Angler (det är aldrig en dålig idé att gå in i en flugaffär med ett 6-pack i hand). Efter att ha hämtat en licens, några flugor och en kopia av reglerna var jag redo att slå ut i floden. Min invigningsfisk, en Bitterroot River öring, firades med en fin IPA (och det obligatoriska stänket hälldes ut till flodgudarna). Under de följande veckorna fortsatte jag att låna Morgans bil medan hon studerade och bekantade mig med de lokala floderna. Jag hade inget jobb, inga åtaganden och jag kastade mig över fisket.

Ytaktiviteten var minimal till att börja med och jag fiskade i första hand en dubbelhandsöring, och fångade regnbåge av bra storlek på Clark Fork och infödd öring på Flathead River. Efter att ha stött på en lokal sportfiskare, Zach, först i flugaffären och sedan ett bryggeri bjöd han ut mig på en flyttur på Clark Fork och vi tillbringade dagen med att plocka av sidflätor, dricka öl och fånga regnbågar. Jag insisterade på att lära mig att ro, och låt mig bara säga att jag snabbt fick mycket respekt för killarna och tjejerna som manövrerar dessa båtar så smidigt. Framgång i flötfiske handlar inte så mycket om skickligheten hos sportfiskaren, utan mannen på årorna som placerar båten och sätter driften. 

Flugfiske Montana

När temperaturen steg så steg fisken också. Myggor och små baetis-majflugor ledde anfallet, kort därefter följde av den berömda Skwala-luckan. För en kiwi är de storskaliga stenflugsluckorna i den amerikanska västern, såsom Skwala och laxfluga, ett riktigt spektakel att skåda. Skwalas, specifikt, medförde en helt unik upplevelse för mig: att fiska torrflugor i snöstormar. Två gånger fiskade jag i vad som tycktes mig vara en snöstorm (även om det för lokalbefolkningen förmodligen var lite mer än en lätt damning) och njöt av fantastiska luckor. Vid ett tillfälle på Snake River, strax utanför Jackson Hole, Wyoming, kunde Morgan och jag räkna uppåt hundra fiskar som steg upp längs en slak kant när vind och snö stötte på exponerad hud. Snön blev mer sällan och marsbruna (en större majfluga) anslöt sig till festen. Jag lade snart bort nymferna och prospekterade helt enkelt med ett större Skwalamönster eller fiskade till stigande fisk med små majflugor. 

Flugfiske Montana

Jag fick snabbt ett intryck av att fisket var lite annorlunda än hemma. Den stora mängden av både fisk- och insektsliv krävde subtila förändringar i mitt tillvägagångssätt och jag var tacksam mot de lokala sportfiskarna som delade med sig av sin kunskap till mig. Särskilt fascinerande var en dag på en lokal bäck med Missoula-guiden Jeff Heiskell, som gav mig en lektion i entomologi och visade mig hur man korrekt fiskar krymplingar (en annan ny upplevelse för en Kiwi). Och ändå förblev vissa aspekter förenliga med hemma – de är trots allt fortfarande öringar. Jag upptäckte att på grund av hur jag fiskade, långsamt, fokuserade på kanterna och plockade av små sidokanaler, fick jag en högre andel öring än vad som var normalt. På samma sätt kunde jag se fiska ett antal mindre vatten, vilket ledde till några extremt roliga möten. Tekniker och tillvägagångssätt hemifrån hjälpte min framgång i Montana; precis som jag inte tvivlar på att det jag lär mig här kommer att hjälpa på Nya Zeeland. 

Flugfiske Montana

När jag skriver detta har avrinning (en annan nyhet för Kiwis) verkligen drabbat Montana och när snön smälter och floderna svämmar över till enorma proportioner kommer öringen att få en välförtjänt paus från denna ambulerande Kiwi. Snart beger vi oss ner till Wyoming, där vi ska tillbringa sommaren i den lilla staden Dubois. Jag planerar redan äventyr – gyllene öringar i Wind River Range, nappar över gränsen till Idaho för att fiska Henry's Fork och förhoppningsvis ta en tur upp till Alaska och roadtrippa tillbaka ner genom British Columbia. Det verkar som att det alltid finns en öring att fånga någonstans...

Flugfiske Nya Zeeland

~ Jack Kós är en episk ambassadör, författare, fotograf, filmskapare och galen flugfiskare.

Läs nästa

Welcome Epic Ambassador Liam Stephen!
Giant Trevally

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö