Ode till en flugspö

Epic Fly Rods

Jag tappade mitt flugspö idag, eller rättare sagt, det togs ifrån mig.

Spöet var en Epic 590 . Den gavs till mig av Carl McNeil och spömakaren Trevor Bourne vid Epics högkvarter i Wanaka, Nya Zeeland. Jag var på Sydön vid den tiden och filmade "The Introduction: New Zealand's Brown Trout Story" med Jack Kós .

Låt mig först säga att jag inte är en spösamlare. Jag gillar att fiska ett spö och fiska det bra, och jag gillar utilitaristiska flugspön. Epic 590 är precis det - fyra delar för enkel packning, ingen krokhållning, lätt vikt med tillräckligt med ryggrad för att landa en stor brun i tungt vatten, men ändå pigg nog för bäckfisk. Jag minns dagen då Trevor tog den från spöstället och räckte den till mig. Korkhandtaget var felfritt. Spön balanserade perfekt i min hand. Det var ett konstverk. Jag kände mig djupt ödmjuk. Den kvällen åt Jack och jag middag hemma hos Trevor och lyssnade på honom spela bluesgitarr.

Ett bra flugspö är smidd av andan hos dem som tillverkar det, men det är också genomsyrat av öringen den har fångat, äventyren den har sett, berättelserna den skapar. Ett flugspö har en själ, en resonans. Min 590 blev en del av mig.

Igår fiskade jag min Epic för sista gången. Min fru och jag vandrade till en alpin sjö högt uppe i Pioneer Mountains. Det är riket för svartbjörnar och bergsgetter, pika och bald eagles. Vi fiskade efter mördande öring som steg med en skönhet som bara de har.

Den sista öringen jag fångade med min Epic var en Yellowstone-skär. I skymningen bröt vi ner våra stavar och placerade dem i deras stavstrumpor för natten. Vi ställde dem på ett stenblock nära vårt tält och klättrade i våra sovsäckar. Någon gång efter mörkrets inbrott när vi höll på att sova hörde jag hur vingarna svepte över tältet, verkliga eller inbillade att jag inte kunde säga.

Nästa morgon, så fort jag öppnade dragkedjan i tältet visste jag att min spö var borta. Christines spö satt ensam på klippan, precis där hon hade lämnat den. Mitt epos hade försvunnit som en dröm. En örn hade kommit på natten och tagit den.

För att vara ärlig så är jag förstörd. Men i slutändan är det inte mycket mer jag kan begära av ett flugspö. Det var en otrolig present och en stor fröjd att fiska.

Det var bättre än så.

Det var perfekt.

~ Ben Pierce

(Ben Pierce är en fotograf, filmare och flugfiskare som bor i Montana - Han älskar Eagles)

Det här är en 9,25 pund jag fångade på en storlek 18 fallskärm Adams med Jack och Tony Entwistle. Såg den fisken stiga 18 gånger innan han kastade till den en gång. Perfekt tagning. Galet, Jack fångade samma fisk i samma pool ett par år tidigare. Efter att han berättade för mig att vi var bundna för livet:
Episk flugspö Big Brown Ben Pierce

Epic Fly Rods Crew

Väl hemma i Montana kastar man på en magisk bit vatten efter monsterskäröring. Jag tog hit Jack och vi fiskade den tillsammans när han var i USA. Dessa fiskade färgades upp och domkrafterna tryckte 6 pund. Det är en seriös fisk i vår hals av skogen.

Episka flugspön i Montana Ben Pierce Foto

Epic flugspön Montana röd

Casting i skuggan av Vulcan Lanín på Rio Malleo nära Junín de los Andes, Argentina. Denna resa uppfyllde ett långvarigt mål att kasta på Malleo som såddes på min första resa till Patagonien 2009.

Episka flugspön Patagonia

Epic Fly Rod Char Ben Pierce foto

Ge Epic 590 ett träningspass på Zorro Spring Creek i de chilenska Anderna i januari förra året. Jag var konsekvent förvånad över hur spöet presterade under en mängd olika omständigheter. Jag nämnde nyttan i mitt Instagram-inlägg och jag menade det. 590:an tickar i princip alla rutorna för mig som öringspö. Ni förstörde mig.

Episka flugspön Chie Ben Pierce

Läs nästa

Atlantic Salmon
5wt 586-6 G Packlight Backpacking Fly Rod

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö