Fly Rod Building

The Epic Bandit Review

"Jag tänkte att det var bättre att ge en kort recension av mitt senaste spö. Det är byggt på det senaste råvaruerbjudandet från Epic-stallet, "The Bandit". Ämnet är ett 7'9" tredelat S2-glasfiberspö, nominellt klassad som en 10wt För tillfället är det bara 5 av dessa ämnen som springer runt i det vilda. Med så få av dem i närheten kände jag mig skyldig att låta er veta hur spöet presterar ifall ni vill bygga en snag basher snart. . (Jag tror att en annan produktion är nära förestående.)

Jag har byggt min med Fuji Ti inramade guider med SiC-insatser. Det ergonomiska greppet är ett Maniform korkgrepp som levereras av Siesta Tiles i Storbritannien. Rullsätet är ett ALPs triangulärt säte. Det är de torra specifikationerna. Ovanligt bygge, men bara tråkiga specifikationer ändå ....

Det roliga börjar när en linje sätts genom guiderna. Den här saken gör loopar som en dröm. Efter den senaste klubbcastingdagen beskrev Tony Ong det som att kasta "som en skuren orm" och jag håller med honom. Eftersom den är en kort stav har den en låg svängvikt, men trots det är den förvånansvärt lätt för en glasstav. De flesta som plockar upp den för första gången kommenterar denna avvikelse från sina förväntningar. När de väl har gjutit den är utseendet av njutning och överraskning i deras ansikte rent guld.

Handlingen är, som du kan förvänta dig, ganska långsam med CF-spöstandarder. Det finns inget av den tippiga eller stela verkan som finns i CF-spön: spöet kommer att ladda hela vägen till greppet på långa kast, men det känns alltid som om det har kraft i reserv. Faktum är att spöet laddas otroligt lätt på alla avstånd med en 10wt lina, även med bara 6 fot lina ut. Detta beror på den låga styvheten och något högre massan på själva glasstaven. Den "självlastar", böjer sig under sin egen tröghet, så att även med minsta möjliga lina ut, bildas öglor lätt.

Det var den här egenskapen hos Bandit som fick mig att bli galen när jag började testa den: Den kommer med glädje att kasta vilken linje som helst från en 6wt DT till en 12wt Rio OBS, med sweet spot mellan 8wt och 10wt. Eftersom den kan belasta sig själv under kast med lätta linor, verkar en 6wt lina som läggs över den kännas lite som att kasta ett (tungt) 6wt CF spö. I andra änden av spektrumet, 12wt körde ner det något, men kraftreserven i den stora rumpan kommer att dra igenom den utan att klaga. Jag liknar den vid en stor V8-dieselmotor med lågt vridmoment som är ett nöje att dra in i.

Jag är ett fan av flugspön som är kortare än den konventionella 9'-längden som ses oftast nu. Som spö fungerar de riktigt bra när man landar en fisk på kajaken och i närkamp med brutala fiskar. De belastar även hjulet mindre på grund av den kortare hävarmen. Det är lätt att tro att priset som betalas för att använda ett kortare spö är förlust av kaststräcka. Jag antar att det kan vara sant, men ärligt talat har jag inte märkt det. Jag kan enkelt stansa ut 90' kast med korta spön, och gör det hela dagen. Den här är inget undantag heller: även om det "bara" är glas, är en 90' gjutning med en 10wt linje enkel. Det känns faktiskt mer som att kasta en 8wt spö.

Naturligtvis, där Bandit verkligen lyser är snag bashing: korta, snabba kast som syftar till att få fisk från upp till 60 fots avstånd. Carl McNeil designade ämnet som en torskspö för att göra mycket skada på stora fiskar utan rädsla för grafitexplosioner. Jag byggde min för att ta itu med stor snapper från min jak, men jag kan inte vänta med att kasta på mulloway bland bropylonerna i Swan River denna lördagskväll.

Spöt antog snabbt manteln av Favorite Rod när jag byggde klart den i slutet av september. Det kommer att krävas något VÄLDIGT speciellt för att slå av den där. Kanske har Carl något i rockärmen för sitt nästa trick. Jag hoppas inte, för jag kommer att punga ut ännu mer pengar... :)"


Graeme Hird, Australien.
Ursprungligen postat på Australian Saltwater Flyfishing Forum, ommålad med vänligt tillstånd.

Läs nästa

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö