Gear

"They seem to be bullet Proof" - En episk flugspörecension från Peter Hayes

Peter Hayes är flugkastare, sportfiskare & kastlärare utan kamrater.
International Federation of Fly Fishers Master Casting Instructor, Fly Casting Board of Governors och 10 gånger Australian Fly Casting Champion, han har tävlat i internationell tävling i både flugkastning och flugfiskemästerskap och vunnit silver- och bronsmedaljer vid flera tillfällen.

Jag skulle få svårt att hitta en mer begåvad, kapabel och underhållande flugkastare eller lärare, och jag har träffat några.

Jag har varit väldigt privilegierad över att ha haft Peter som fiskat våra Epic-spön i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Alaska i nästan två säsonger (och försökte sitt bästa för att bryta dem) detta är vad Peter har att säga:

Epic fiberglas flugspö recension.

Peter Hayes. Peter Hayes flugfiske http://www.peterhayesflyfishing.com/

Jag tror att det var tillbaka 2008 när jag tog min International Federation of Fly Fishers Master Casting Instructors (MCI) examen i Queensland. De resande internationella examinatorerna hade precis kommit från ett testevenemang i Nya Zeeland och jag frågade dem om de hade träffat några särskilt smidiga eller smarta kastare där borta medan de testade.

Carl McNeils namn citerades av dem alla.

Jag hade aldrig hört talas om Carl i det skedet men sedan kom " Once in a Blue Moon " och sedan " Casts that Catch Fish ". Carl var nu på världsscenen.

Jag deltog, tillsammans med andra australiensiska MCI:s, Matt Howell, Simon Zarifeh och Tony Loader i ett casting Examination-evenemang i Christchurch i oktober 2012. Detta evenemang arrangerades av Carl och var värd av Christchurch Flugfiskeklubb.

Läs mer om detta på min blogg.

Carl hade precis fått leverans av den slutliga prototypen "Epic" glasfiberämnen som han flitigt arbetat med under det senaste året. Nu har jag alltid älskat mjukare actionspön med mer känsla och jag kan inte berätta hur exalterad jag var att testa dem.

Som en sido. För många år sedan var jag en händig turneringsspelare. Tio gånger australiensisk mästare faktiskt. Du vet…. allt tog slut, talangen tog slut - dagen då min Fenwick 1021 glasfiberstav blev överkörd på parkeringen av en kompis. En mycket sorglig men sann historia. Jag har aldrig gjutit särskilt bra efter det med kolfiberstavar.

Epic 580 glasfiber flugspö recension
Episka spön är tuffa. Epic 580 (8 fot, 5 viktspö) Bild & lax av Peter Hayes.

Så, tillbaka till Christchurch, pojkarna formade sig och Carl fick ut några olika prototypstavar. Vi kastade korta prydliga slingor in i och tvärs över vinden. Vi rullgjutna, kurvgjutna och lagade. Var och en av oss visar upp, försöker gå upp en. Sedan hände det - den stora skådespelaren. Howell ville inte ge upp spöet och han var ute över 100 fot med Epic 8 fot #5. Det såg så himla imponerande ut.

Zarifeh höll på att blöta sig – han trodde att han kunde göra det bättre. Det gjorde han inte.

Jag tog spöet, drog av ytterligare 3 meter (de märkte inte att jag redan hade avvecklats 4 meter medan jag pratade med dem) och kastade som tur var ledaren hela vägen till Twizel! Linan slog hårt på rullen och killarna gav mig motvilligt kredit för att jag vann. Ett lyckligt slut.

Vi var verkligen alla så mycket imponerade av finessarna på nära håll men också den djupa kraften när så krävs som kommer att stå dessa spön väl till pass för alla fiskesituationer. Medan de kastar som demoner skulle de vara bäst i fiskesituationer.

Epic 580 glasfiber flugspö recension
Ingen dålig fisk för ett 8 fot 5# glasfiberflugspö. Naturligtvis är sportfiskaren ganska händig också

Jag kan berätta för dig att spöna kan kasta en silkeslen godisrörsögla för torrflugearbete, de kan ge sensationell feedback till handen för alla finesser som manipuleras och de kommer att kasta en tung fluga lång om du behöver till.

Jag gillade Carls 7'6” 4 vikt så mycket att jag använde den under veckan för att fiska efter 4 pund regnbågar. Det var sensationellt. Kolla in Facebook-huvudbilden på peterhayesflyfishing . Detta var en fantastisk bild tagen av Simon Zarifeh. Jag försökte så mycket att bryta det där lilla spöet den veckan och det var omöjligt. Carl var nöjd med det!

Sedan dess har jag undervisat i kastning och fiskat med Epic 8' #5 i Sydafrika där jag fångade den fantastiska gulfisken. Jag har fångat 15 – 20 pund lax i Alaska och stora regnbågar i British Columbia. Jag har hoppat upp och ner på den på parkeringsplatser för att demonstrera segheten och faktiskt satt en lagom sorts fläck i rumpan som inte verkar ha betydelse ett jot för stavens strukturella styrka.

Det har varit en fröjd att använda av mig och alla hundratals människor som har gjutit den.

Jag kan inte vänta med att få tag på 7'6" #4 igen. (hör det Carl)

Sammanfattningsvis,

Min kristallkula säger mig två saker om flugfiske nu för tiden. En är att vi alla kommer att använda mer och mer spey casting/konstant tension casting tekniker i framtiden med våra enhandsstavar. Mina castingklasser visar redan denna trend.

Och för det andra. När människor blir mer kräsna kastare och fiskare kommer de att vandra mot mjukare spön som sockerrör och glasfiber. Den underbara Sage Circa är ett bevis på detta faktum.

Det här nya S2-glaset som Epic-stavarna är gjorda av liknar inte det gamla glasfibern på något sätt.

Epic Rods är inte tunga i handen. De är väldigt robusta och jag tvivlar på att du kan bryta en. De har en vacker känsla och ger meningsfull feedback till din hjärna genom din gjutande hand. Jag tror att du kommer att gjuta dem mer exakt än en styvare grafitstav. De gjuter silkeslena öglor väldigt långt om du behöver. De kämpar mot fiskar med mer finess och känner något som mitt Taransky käppspö gör. Det är snällare mot fisken på det här sättet. Dämpningen i dessa S2 glasstavar kommer att tappa mindre fisk.

Jag tror att du kan slå dem hela dagen med pärlhuvuden och det spelar ingen roll ett jota. Om du bara behövde ta med dig ett spö på en fisketur där seghet och hållbarhet gällde så borde det förmodligen vara ett Epic glasspö. De verkar vara skottsäkra.

Var är nackdelen? Jo, Carl har gjort dem i 3 delar men det som är tur är att den neddragna längden på 32 “ fortfarande får plats i min Simms kappväska ( 7'6” #4 – 3 biten blir såklart kortare). Jag kan inte bryta staven på mitten för att sätta i bilen som jag kan med en 4-delad stav. Jag börjar vänja mig vid att hålla den i sin helhet – den är inte så lång i alla fall.

Även om en plaststav inte kan jämföras med hantverket och skönheten hos min handgjorda käppstav av Nick Taransky - de försöker inte det.

Gå och prova en. Du kommer inte bli besviken.

Peter Hayes

Epic 580 glasfiber flugspö recension
Peter med en vacker Arctic Char, Epic 580 & Ari T Hart rulle. Trevlig.

Läs nästa

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö