Flugkastning - Är det dags för en Grip Switch?

fly casting grips how to grip a fly rod

Är det dags för en Grip Switch?

När ämnet grepp kommer upp och jag uttrycker att jag föredrar indexet överst, är svaret vanligtvis något i stil med, "Jag kan se att använda det för små korta kast" följt av en skolmarm-liknande fingerpekande rörelse. Men du kanske blir förvånad över att upptäcka att, när det görs på rätt sätt, erbjuder indexet på toppgreppet samma kraft med mindre ansträngning som förbrukas av hjulet, än tummen på toppen eller V-greppet. Tummen på toppen är, tror jag, det mest populära greppet som används idag, så jag kommer att använda det för jämförelse i den här artikeln.

Pekfingret på toppen är en hörnsten i min castingstil. Jag använder den när jag fiskar, för den är effektiv. Jag använder det i undervisningen eftersom det gör mitt jobb lättare och påskyndar inlärningsprocessen. Det är vettigt för mig. Som jag ser det finns det fyra stora anledningar till att välja detta grepp och här är de i viktordning.


Inflytande

Som ni vet är flugspöet en spak. Tänk på handen som spaken som arbetar med spaken. Om du jämför de två greppen kommer du att märka att pekfingret sträcker sig betydligt längre upp på korken än tummen. Enkelt uttryckt, ju längre spaken är, desto mindre krävs ansträngning för att manövrera den. Jag har fått höra att tummen är starkare än pekfingret och jag tvivlar inte på det. Men med den extra hävstångseffekten av pekfingret är styrka inte längre problemet. Nyckeln till att få ut det mesta av detta grepp är att applicera kraften med fingerspetsen. Folk blir ofta förvånade när jag upptäcker att jag använder detta grepp när jag använder 10 eller 12 viktspön, men det finns ingen anledning att byta grepp med utrustning och den extra lättheten att kasta märks särskilt med tyngre spön.


Stoppet

Bakkastet är grunden för flugkastet. Om det bakre gipset inte rätar ut bakom hjulet uppstår problem. Vanligtvis är orsaken inte brist på kraft, utan snarare ett misslyckande med att stoppa spöet ordentligt utan att tillåta spötspetsen att gå för långt bakåt. Om du skulle bilda en imaginär pistol med din gjutande hand och höja den så att fingret pekar mot himlen, skulle du märka att tummen pekar bakåt i horisontellt läge. Indexet på toppen ger en naturligt korrekt stopppunkt för bakkastet. Det är faktiskt svårt att gå för långt tillbaka med detta grepp.


Attityd

Den kanske mest betydande skillnaden mellan de två greppen är inställningen eller positionen för handen, handleden och underarmen under gipset. Med tummen på toppen höjs och sänks handen och armen på samma sätt som man skulle använda för att köra en hammare eller hugga med en yxa.

När pekfingret placeras ovanpå plattas handen, handleden och underarmen till – som för att öppna en dörr. Denna rörelse uppmuntrar castern att fortsätta slaget framåt, stoppa handen i ögonhöjd, snarare än att köra den nedåt.


Noggrannhet

Av samma anledning som det är lättare att vara mer exakt med ett gevär än en pistol, tror jag att det är lättare att träffa ett mål med indexet ovanpå. Jag föredrar ett mer vertikalt kast än många, och upptäcker att när jag pekar änden av mitt pekfinger (inte stavspetsen) mot målet får jag ett mer exakt kast än med den kortare tummen. En oönskad kurva i layouten – särskilt på längre avstånd – kan ofta elimineras direkt, helt enkelt genom att byta till indexet på toppgreppet, eftersom rak spårning verkar lättare att uppnå.


  Utöver ovanstående skäl för att välja index överst, finns det ytterligare en subtil punkt jag kommer att erbjuda. När du sitter och läser den här artikeln, sträck dig över och känn ytan på bordet, skrivbordet eller stolen. Min gissning är att du använde fingertopparna - inte tummen. Som människor är vi betingade för att känna med fingertopparna och jag uppmuntrar alltid eleverna att kasta med ett löst grepp och lita på känslan. Faktum är att en övning som jag använder ofta är att låta eleverna blunda och kasta. I de flesta fall är det ingen skillnad mellan ögonen öppna och ögonen slutna gips. Jag tror att känslan i pekfingret är skarpare och sänder en skarpare signal.


Prova själv

Här är ett snabbt tips för index på toppgrepp. Börja med att löst greppa spöet något närmare rumpan än normalt – jag gillar att placera hälen på min hand på själva rullsätet. Låtsas att det finns en knapp precis vid den punkt där spetsen på pekfingret kommer i kontakt med korken. Se till att fingertoppen är den enda del av fingret som nuddar korken. Gör din pick-up genom att placera spötspetsen lågt och applicera tryck med insidan av långfingret för att göra baksidan avgjutning, stoppa spöet ordentligt med pekaren. Flytta nu spöet mjukt framåt i en rak linje och i mitten av slaget, tryck på den imaginära knappen med fingertoppen och släpp. Jag tror att du kommer att upptäcka att kraften som levereras av den enkla knuffen är tillräcklig för att rulla ut fluglinan och räta ut ledaren.

Vilket grepp du än väljer bör det komplettera ett kast som är smidigt och effektivt, eller som jag säger till mina elever: "Spara dina muskler för kampfiskar."

Författare

Joe Mahler flugkastning

Joe Mahler är en av USA:s ledande flugkastningsinstruktörer och författare och illustratör av "Essential Knots & Rigs for Trout" och "Essential Knots & Rigs for Salt Water". Du kan boka en flugkastningslektion med Joe via hans hemsida här

Läs nästa

Best small stream trout fly fishing rod
How to choose a Skagit or Scandinavian shooting head for your Two-Hand Fly Rod.

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö