Adventure

Flugfiske Med Kanot

fly rods for fly fishing

 "Du har hittat ett sätt att göra det svåraste sättet att fiska ännu hårdare", sa min pappa till mig för 45 år sedan. Kanske, men ingenting har gett mig mer tillfredsställelse under dessa år än flugfiske från en kanot. 

Ärligt talat kan jag verkligen inte bestämma mig för vad jag gillar mest, flugkastning eller paddling. Båda är en elegant funktionalitet. Glidningen av en ordentligt paddlad kanot, i kombination med en graciös flugkastpresentation, är balans när den är som bäst.

En kanot är smidigare än någon annan typ av båt. Den kan ändra riktning bara några grader eller rotera på plats. Den rör sig i sidled och bakåt och glider tyst genom vattnet. Flugfiske med kanot är ett sinnestillstånd, och ett mycket bra sätt att fånga fisk. Här är några tips som hjälper dig att hitta den enastående upplevelsen.

Essentials

En PFD (personlig flytanordning) och visselpipa är väsentlig säkerhetsutrustning och krävs vanligtvis enligt lag. Köp en PFD som är bekväm och vänja dig vid att bära den. En fällkniv som kan öppnas med en hand håller fast vid min PFD. Jag har tyckt att det är praktiskt och kan vara livräddande i nödsituationer. Linjerna som är fästa i vardera änden av kanoten kallas "målare". De hjälper till att hantera och säkra kanoten. Målaren bör vara minst lika lång som kanoten. Även om flytande poly-rep fungerar bra, använder jag ett av mina transportband. Ett landningsnät med långa skaft är användbart när man fiskar med kanot, vilket eliminerar behovet av att luta sig för långt över när man landar fisk. Dessutom kommer en båtsvamp väl till pass för att hålla däcket torrt.

Paddelval 

Jag tycker att det är skillnad på att paddla för att snubbla/tur och att paddla för flugfiske. 

När du är på tur bör endast en del av bladet vara under ytan för att paddlingen ska bli effektiv, men när du flugfiske kommer mycket av din tid att gå åt till att hålla och flytta kanoten. Så ju djupare bladet går, desto större hävstångseffekt. Det vanligaste slaget som jag använder kallas "Indian stroke", en teknik där paddelbladet förblir tyst under hela slaget. En paddel i "Beavertail"-stil med rakt skaft är bäst för detta slag. 

Det finns flera sätt att bestämma paddellängden som är mest effektiv för dig. Jag skulle strunta i sjökorten och skaffa den längsta kanotpaddeln du kan hitta. Vid 5'8", använder jag en 63-tums paddel, en som skulle vara lämplig för en mycket längre paddlare. Anledningen är hävstång. 

En annan användbar utrustning är en dubbelbladig kanot/kajakpaddel. Jag valde den längsta jag kunde hitta (102 tum). Leta efter en som har icke-krökta blad, och helst helt trä. Även om trä är tyngre, är det mer hållbart. Du kommer att upptäcka att du använder din paddel som skjutstav, ankare och stag. Dessutom kommer den utökade längden att ge dig en krona. I blåsiga förhållanden kommer ett dubbelblad att förflytta dig mycket mer effektivt och hjälpa dig att täcka längre sträckor - speciellt om du paddlar för två. 

flugspön för flugfiske

Stångval

Jag rekommenderar starkt ett spö som passar bekvämt inuti kanoten. En spölängd på 7,5' till 8' fungerar bäst för mig i min 15'-båt. Att hålla spöet inuti kanoten kommer att förhindra att spöet och linan fastnar i fören eller tar tag i hakar som du sannolikt kommer att hitta i krokiga bäckar. Jag tycker också att ett kortare spö är lättare att manipulera under överhängande träd och i trånga utrymmen. Jag fiskar mestadels flytlinor och toppvatten, eller flugor nära ytan efter Floridabas och panfish. Det spö som jag använder mest är en åtta fot femviktig glasfibermodell av Epic Fly Rods . I starkare ström eller saltvatten kommer jag att välja tyngre tackling.

Skala ner

Lättare utrustning och mindre grejer i allmänhet kommer att förbättra din upplevelse. Hitta det minimalistiska i dig. Skala ner din båt, ditt redskap och till och med dina förväntningar. Inte för att man inte kan fånga troféfiskar med kanot, men det är inte meningen. Låt oss säga att du skulle fånga en 15-tums bas på en 20-fots basbåt som drivs av en 100-hk motor. Det verkar inte alls lika spännande som samma fisk kämpade nära vattennivån i en 40-punds kanot. Jag kommer på mig själv att njuta av de mindre fångsterna lika mycket som de stora. För mig handlar allt om presentationen och tagningen. Kanoten är lika viktig för presentationen som spö, lina och fluga.

Stealth och effektivitet

"Var ställer jag min paddel när den inte används?" Hur lägger jag ner min paddel utan att göra oväsen?” Efter år av kämpande med det här problemet hittade jag äntligen en lösning som jag kallar "bordsskivan på mjuk sida." Jag hittade en mjukkylare som jag använder, inte som kylare, utan för förvaring, som båtväska. Alla fisketillbehör, snacks, regnjacka och så vidare, förvaras där. Den är tyst och gör en perfekt arbetsstation. Kylaren är 12” hög och är något högre än kanotens sidor. Din paddel kommer att vila tyst på toppen, medan du rensar kanonerna. Om din är för kort, lägg en vikt strandhandduk ovanpå.

flugspön för flugfiske från kanot

Gjutning

Jag har märkt att nästan alla kastar bättre när de kommer från min kanot. Att kasta från sittande läge uppmuntrar till en mer kompakt kaströrelse och bättre kontroll. Avståndsgjutningar behövs sällan; fokus ligger på smygande presentationer. Håll falska kast till ett minimum och dra inte ut mer lina än du tänker använda. Gör dina kast något framför båten för den mest effektiva presentationen. Kanotens grunda djupgående ger möjlighet att fiska längs stranden, kasta rakt fram. Nu täcker du hela strandlinjen. När jag arbetar på en strandlinje har jag ofta en överhängande trädgren i handen när jag rör mig långsamt framåt. En annan teknik som jag använder ofta är vad jag kallar "parkering på kuddarna." När du fiskar i tjocka täck- eller liljeskydd, paddla helt enkelt ovanpå dem för en paus eller för att få en gynnsam kastposition.

Snags

Att frigöra hakar kan vara en utmanande verksamhet. Det är då det är mest sannolikt att kapsejsning inträffar. Se till att komma nära haken – eller bättre, direkt under den – innan du trycker på. Att göra långa sträckor flyttar ofta tyngdpunkten åt sidan, och det inbjuder till ett missöde. Jag säger till mina gäster: "Håll axlarna inne i kanoten." Motstå frestelsen att sticka spöet i borsten för att frigöra flugan, det fungerar nästan aldrig, och det är bara för riskabelt, och du kan skada spöet.

Två I Kanoten

Att sitta i fören på kanoten och göra en perfekt presentation är ett speciellt ögonblick, men det är också lagarbete. Spara dig själv lite hjärtesorg och begränsa din kanot endast en sportfiskare åt gången. Fören fiskar, aktern sköter kanoten. Förvirring, härvor och till och med argument är troliga när två försöker kasta. Hantering och placering av kanoten är den viktigaste delen av ekvationen. "Vill du inte fiska?" Jag får ofta frågan. "Jag har fångat alla du har", är mitt standardsvar. Dessutom upplever jag att paddlarens ögon ser fler fiskar än sportfiskarens. 

flugkastning och flugspön för flugfiske

Går solo

  Att kontrollera kanoten och flugfisket samtidigt är en helt egen färdighet. Att lära sig kasta och fiska med en paddel i ena handen och ett flugspö i den andra är en övning i balans och kontroll. Var särskilt uppmärksam på linhanteringen och ta av din fluglina inuti kanoten. Om du trasslar dig utanför kanoten, ta ett djupt andetag och löser metodiskt härvan. Jag tar med en kortare, lättare karbonskaftpaddel för att underlätta vid solofiske. Fiska med paddeln i knät, eller lägg den försiktigt på din båtväska.

 Ta bort tillbehör

  Jag har märkt att när någon får en kanot, är det första de vill göra tillbehör, att slänga upp den. Enkelheten är överväldigande. Längtan efter att lägga till spöhållare, ankarklossar, dryckeshållare och andra prylar är övertygande. Men spara dina pengar och ditt förstånd. Allt du lägger till blir en linjefångare. På samma sätt använder jag inte ankare eftersom de tar tillbaka lera, ogräs och vatten – allt som jag måste ta bort från båten medan jag fiskar. Oavsett om det är tandem eller solo, öva dina paddelslag som du skulle göra med ditt flugkast. Top-tier paddlare kommer vanligtvis att paddla på ena sidan av kanoten och byter sällan.

Slutgiltiga tankar

  Det finns kanoter gjorda för olika ändamål och för alla plånböcker. Kanske har du redan en, eller så har din granne en som du kan låna. Tänk på att du kommer att få mer användning av en kanot som är lättare och lättare att hantera, särskilt vid lastning eller lossning. Biltoppning eller användning av en liten släpvagn gör transporten snabb och enkel. Om du köper, bestäm hur du kommer att använda den för det mesta och gå därifrån. Jag fiskar mest i platt vatten och långsamt gående bäckar, men behöver också en kanot som klarar sig bra i saltvatten och tidvattenbäckar. Det finns många typer av kanoter, olika material, längder och skrovformer. Min kanot är en 15-fots modell av kolfiber och trä, men varje material har sina för- och nackdelar. Ta dig tid, gör din research och håll stabilitet i fokus. 

  Kanske den främsta anledningen till att köpa en fiskekanot är tillgången till de många och varierande (och ofta magra) vatten som finns tillgängliga för kanotisterna - vatten som annars skulle vara otillgängliga. Ser man ur ett paddlarperspektiv, kommer du absolut att hitta några nya fiskeplatser nära hemmet.

flugspön för flugfiske i kanot

Författare

Joe Mahler flugkastning
Joe Mahler är en av USA:s ledande flugkastningsinstruktörer och författare och illustratör av "Essential Knots & Rigs for Trout" och "Essential Knots & Rigs for Salt Water". Du kan boka en flugkastningslektion med Joe via hans hemsida här

Fotograf

Anna Nguyen är en Florida-baserad fotograf. Hennes fotografier är eftertraktade i hela staten och framkallar en känsla av enkel lyx och autentisk känslomässig anknytning. Kolla in mer av hennes arbete här.

Läs nästa

how to unsnag a tangled fly when fly casting
Epic fly rods for fly fishing

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö