Epicpeople

Grafitflugspön (kolfiber) vs flugspön i glasfiber

Graphite (Carbon Fiber) vs Fiberglass Fly Rods

Grafit vs glasfiber, vilket ger det bästa flugspöet?

Om du letar efter att få en bild av skillnaderna mellan grafitflugspön och flugspön i glasfiber, har Joe Mahler det låga.
Naturligtvis, här i Nya Zeeland hänvisar vi till dessa material lite annorlunda. Grafit är faktiskt kolfiber. Glasfiber stavas glasfiber ;-)

Njut av

En personlig en-till-en jämförelse

Som många i min generation skar jag mina flugfisketänder på flugspön i glasfiber . Det var i mitten av 1970-talet och även om bambustänger också fanns tillgängliga, rymde min budget verkligen inte dem.

Sedan kom grafit och erbjöd en betydande förändring. Vi kunde kasta längre, snabbare och hårdare, och stavarna svarade. Tekniken tog över och framstegen kom en efter en. Spöna blev lättare, kasten blev längre, öglorna blev tätare och glasfiber var allt annat än ett avlägset minne. Nu innehöll stavkataloger termer som "nanoteknologi" och "högmodul." Även om det finns anhängare som har hållit sig kvar med glas, har branschens fokus varit på grafitstavar, vilket gör dem snabbare, lättare och starkare.

Jag är varken vetenskapsman eller spödesigner - bara en kille som lär folk kasta ett flugspö och älskar att kasta och fiska. Jag gick under en period på minst 20 år utan att på allvar fiska ett glasfiberspö, och för tre år sedan återupptäckte jag en aspekt av kastningen som jag hade glömt. Jag dammade av ett Fenwick-glasspö från 1960-talet och fiskade det bara för sparkar. Jag började också använda det som ett läromedel, och fick effektivt snabba kastare att sakta ner sin gjutningstakt och jämna ut gipset. Sedan dess har jag provat flera moderna, högkvalitativa glasfibermodeller som har väckt mitt intresse.

Min jämförelse mellan flygstavar av glasfiber och grafit har hittills varit anekdotisk, men nyligen har jag hittat mig själv med två femviktsstavar, en glasfiber och en grafit, gjorda av samma företag. Så jag bestämde mig för att jämföra prestanda för glasfiber vs grafitstav. . Jag tog fyra dagar att fiska och kastade dem i samma situationer under samma tid.

Utrustningen

Spöna som används är båda Epic Reference Series (Swift Fly Fishing, Nya Zeeland) fem vikter. Glasfiberstaven är Fastglass 580 . Grafitstaven är Carbon Fiber 590 . Båda spöna kom elegant inredda, som man kan förvänta sig av Epic, och är redo att kasta. Epic erbjuder även kompletta spöbyggsatser så att du kan montera din egen. På grund av fysisk vikt, svängvikt och några andra faktorer tenderar kvalitetsfiberstavar att vara kortare än sina motsvarigheter i grafit

Epic 5 vikt fiberglas flugspö

När jag gjorde mitt jämförelsetest var det viktigt att välja rätt linje. Efter att ha provat fyra olika linjer bestämde jag mig för Scientific Anglers Mastery Standard WF-5-F (51'head, 140gr). Denna linje är en riktig femvikt, inte överviktad som linjer ofta är idag. Jag valde en 9' 3x leader och använde bara en #8 Krebs panfish popper.

Platser

Jag rekommenderar alltid att eleverna köper utrustning för hur de ska fiska för det mesta. Efter den standarden valde jag att fiska solo från min kanot och jaga Floridabas och panfish. Detta är ett bra test eftersom flugfiske från kanot kräver uppmärksamhet. Vind, ström och nästan konstant justering av paddlar kan alla göra gjutning och linjehantering till en utmaning. Jag valde två sötvattensplatser - den ena en öppen och bred kanal och den andra en tätare, slingrig bäck med många överhäng.

Dessutom valde jag att utvärdera stavarna i vad jag kallar "The Lab." Det här är den gräsbevuxna parken och kastdammen där jag ger flugkastningslektioner. Kontrollerade och repeterbara uppgifter och jämförelser rygg mot rygg görs bäst här.

Estetik

Flugfiske är en visuellt rik sysselsättning. Vi söker magnifika fiskar på de vackraste platserna på planeten, så varför skulle inte vår utrustning spegla det. 590 Carbon Fiber är elegant, seriös och diskret. Om underrättelsetjänsten skulle utfärdas flugspön skulle detta vara den. 580 Fastglass är dock ett konstverk. Med morgonsolens ljus som visar sig genom tomrummet och dess graciösa böj, får 580 bara en att ta en paus och beundra.

5 vikts grafitflugspö

Epic 5 wt 590G flugspö - framröstad till "bäst av resten" Field & Stream 2023

Noggrannhet

Noggrannhet är kanske den viktigaste aspekten av gjutning. Båda spöna presterade bra på vattnet. Grafitstaven har en skarp, medelsnabb verkan, och jag tyckte att det var väldigt lätt att få exakt precision. Att träffa ett mål mellan liljekuddar direkt och rakt är där detta spö utmärker sig. Kurvkastningar och luftreparationer är exakta och skarpa. Linjen faller laserrakt till ytan, redo att göra den första remsan. Jag är inte en av falska casts mycket och grafithandlingen komplimenterar min stil. Mitt "bekväma kast" i den här typen av fiske är 55', och på det avståndet är det här spöet hur bra som helst. I den slingrande bäcken fann jag det här spöet förtjusande för att slänga snäva öglor under överhäng, även om den nio fot långa var lite lång för snävare kvarter. I den öppna kanalen var kolfiberns tätare ögla lättare att kontrollera i hårdare vind.

Glasfiberstaven är också exakt, men på grund av den djupare böjningen tenderar slingformen och linjebildningen på vattnet att vara lite "vågig". Jag har inget emot detta och tycker till och med att det är tilltalande, men det gör glasfiberöglan mer avslappnad än grafiten. Jag märkte att jag falskkastade det här spöet mer - inte säker på om det var av nödvändighet eller bara njutning. Luftreparationer känns naturliga och rytmiska. Glasfiberstaven är bedrägligt kraftfull, ett något längre, långsammare kastslag kommer att lagra enorm energi djupt i ämnet. Vid 55' tog glasfibern mindre ansträngning för att slutföra gjutningen. I den snäva bäcken var den kortare glasfibern lättare att manövrera och hela spöet passar fint i kanoten.

I en serie av 30 kast på mål från 30' till 55' kunde jag träffa 27 mål med grafiten och 23 med glasfiberstaven. Carbon Fiber 590 presterade bättre på de längre målen, medan Fastglass 580 utmärkte sig på de närmare.

epic 476 4 vikt flugspö framröstad till bästa 4 wt flugspö Epic 476 är ett prisbelönt flugspö. Framröstad till "Bästa Small Stream flugspö" av Field & Stream mot alla som kom förra året

Rollgjutning och lagning

Jag kastade varje spö till ett mål vid 45.' Medan jag träffade en 28-tums ring med båda, fann jag att glasfiberstaven gjorde den här uppgiften mycket enkelt. På vattnet är rullgjutning och tillverkning av rullgjutna pickuper där glasfiber verkligen lyser. Flugfiske solo i kanot kräver att du ibland har ett spö i ena handen och din paddel i den andra. Reparationslina är avgörande för att hålla flugan borta från båten eller en oändlig mängd hakar. Grafiten var förvisso tillräcklig i detta avseende, men jag tycker att det krävs mer fysisk ansträngning och snabbare rörelse för att flytta om linjen.

4wt reseflugspö

Reference 4 weight Packlight, den supermångsidiga 5-delade resestaven i glas . Packar ner i ett rör som bara är 19" långt

Fiske

Det här ämnet förvånade mig. När flugfiskare diskuterar spön handlar det nästan alltid om att kasta, men hur är det med resten av tiden? Jag använde en tryckknapp för min jämförelse och fann att jag njöt av glasfiberverkan när jag strippar mer än grafiten. Den snabbare responsen från grafiten verkade få mig att strippa snabbare eftersom spönsspetsen återhämtade sig mycket snabbare. Glasfiberstaven främjar en långsammare remsa, vilket gör att spöets böjning kan flytta flugan smidigt. Den extra längden på grafiten kan också spela in här. Från sittande läge är den längre grafiten mer parallell med ytan, vilket gör anslutningen mellan hand och flyg mycket rakare. Den kortare glasfibern hade en brantare vinkel mot vattnet, remsan orsakar mer av en flex i stången. När en fisk väl hade krokat, tyckte jag att det var lättare att hålla spöet böjt med glaset och landade därför mer fisk. Den långsammare böjningen av glasfibern, tror jag, skyddar också lätta tippar i stridens hetta.

grafit eller glasfiber som gör de bästa flugspöna

Distans

Ingen av dessa spön är för turneringsdistanskastning. De är precisionsflugspön designade för effektiva och känsliga presentationer. Som sagt, jag bestämde mig för att göra längre kast till ett mål på 80'. Båda spöna gjorde det bra, men helt klart är den rakare spårningsgrafitmodellen ett bättre val för denna uppgift.

Loop Shape

Så mycket av det vi gör inom flugkastning beror på slingformen. Täta, breda eller någonstans däremellan, de har alla sin plats. Kort sagt, ju mindre staven böjer sig, desto smalare blir öglan. Avstånd, vindförhållanden, noggrannhet och allmän kontroll behandlas alla med slingform. Grafitstänger av alla märken kommer vanligtvis inte att böjas lika djupt som glasfiber. Detta bevisades för mig när jag kastade till en 28” upprätt båge vid 30.' Målet är att kasta framkanten av öglan genom bågen. I 30 kast med varje stång kunde jag kasta igenom bågen 27 gånger med grafiten och bara 19 gånger med glasfibern. Jag tyckte att det var lättare att bilda konsekventa slingor med grafitmodellen.

fiberglas vs grafit flugspön

(Ovan) Den avslappnade ögleformen hos FastGlass. Lägg märke till det nedre benet på öglan och den bredare formen gör den mjukaste av presentationer.

(Nedan) Den smala slingan av kolfiber. Parallella ben och spetsig framkant är bäst för blåsiga förhållanden och precision.

Så med allt detta i åtanke verkar valet falla till förmån för grafit. Och varför skulle det inte göra det? Grafit är det senaste materialet. Så varför skulle du välja glasfiber? Det handlar verkligen om attityd och personlighet. Handlar du om destinationen eller resan? Om prestanda är ditt fokus är du en utmärkt kandidat för grafit. Men om det är halva nöjet för dig att ta dig dit, är glasfiber definitivt den natursköna vägen.

Författare

Joe Mahler flugkastning

Joe Mahler är en av USA:s ledande flugkastningsinstruktörer och författare och illustratör av "Essential Knots & Rigs for Trout" och "Essential Knots & Rigs for Salt Water". Du kan boka en flugkastningslektion med Joe via hans hemsida här

 

Läs nästa

How to fly cast further fly fishing
Fly Fishing for permit

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö