Kortfilm - Torrflugeprocessen

Dry Fly Fishing for Brown Trout

Vårt senaste samarbete introducerade oss för AJ Swentosky, en begåvad utomhusinnehållsskapare. Följ med oss ​​när vi inte bara lär känna AJ bättre utan också hör om hans senaste projekt 'The Dry Fly Process' och vad som driver honom som både en Outdoor Content Creator och en ivrig flugfiskare.

Gary Ferrari och Garret Brain fiskade på Reference 690G 6 Weight Flugspö , Reference 580 5 Weight Flugspö och Backcountry 5/6 Flugspö .

Berätta lite om dig själv. Vart är du baserad? Vad gör du när du inte fiskar eller gör fantastiska filmer?

Visst, jag flyttade nyligen från Jackson, WY till Bend, OR. Min familj och jag var i Jackson under de senaste 10 åren och älskade naturen, lokala floder, vilda djur och hela Jackson Hole-samhället. Även om vi är lite bitterljuva, är vi överlyckliga på flytten till Bend av både personliga och professionella skäl.

Jag driver ett litet kreativt och produktionsföretag ( Frogwater Productions ) så jag fotograferar nästan alltid fiske och utomhusaktiviteter för företag, varumärken och redaktionella publikationer. När jag inte är på fältet redigerar jag eller spenderar lite god kvalitetstid med familjen.

När, var och hur började du flugfiska?

I likhet med många andra var jag en tillfällig spinnfiskare när jag växte upp. Jag fiskade förmodligen bara ett par gånger varje år på mina lokala floder och dammar men gillade alltid att spendera tid utomhus och nära vatten. Så långt jag kan minnas var jag naturligtvis fascinerad av mysteriet om vilken storlek och vilken typ av fisk som levde under vattenytan. Det bästa sättet att ta reda på vad som fanns i en vattenmassa var att fiska den!

Jag började ägna mig åt flugfiske under mina gymnasieår. När jag avslutade min grundexamen var jag 22 och verkligen besatt av flugfiske. Jag måste erkänna att jag har en beroendeframkallande personlighet och även om jag tycker om många olika projekt och intressen, har det funnits två eller tre passioner som jag har en omättlig aptit på. Flugfiske är en av dessa... Berättelser via video- och fotoformat är en annan.

Öring fångad i farten

Hur kom du in på filmskapande?

Fotografering föregick filmskapande. Som en del av min förälskelse i flugfiske började jag verkligen uppskatta den visuella skönheten i landskap, miljöer och fiskar, såväl som jakten på fisk. Jag började ta med en kamera på de flesta fiskeresorna och tyckte att hela fotograferingsprocessen var extremt givande. Det gav "gåvan som fortsätter att ge". Efter att ha kommit hem från en fiskedag hade jag nu bilder att både reflektera över och redigera. Omfamnande fotografering gjorde att varje fisketur kunde förlängas med dagar senare via redigering.

Denna uppskattning för flugfiskefotografering utvecklades gradvis till filmskapande. Jag har alltid älskat kvalitetsfilmer om flugfiske. När Trout Bum Diaries släpptes redan 2005, skulle jag förvänta mig att alla flugfiskevideor skulle släppas. När jag tänker tillbaka på de tidiga flugfiskefilmturerna (F3T), IF4, Confluence Films, RA Beatties arbete, skulle dessa filmer ge så mycket inspiration för mig att bara vilja komma ut och fiska. Min kärlek till både flugfiske, flugfiskekultur och flugfiskevideor gav mig lusten att själv skapa filmer. Jag har fortfarande så mycket att lära mig om berättelseutveckling, olika dokumentärformat och större produktioner, men jag tycker om processen lika mycket som allt annat.

När jag är ute och filmar vet jag ofta att vissa av sportfiskarna mår dåligt över att jag bara har en kamera i handen och inte kan njuta av fisket. Många av dem försöker snällt få mig att ta lite tid att fiska. Även om det definitivt är trevligt att släppa en Drake spinner eller PMD Comparadun framför en öring som stiger, är det ännu mer givande för mig att fånga det ögonblicket på film nu.

Ge oss en kort sammanfattning av ditt senaste projekt, "The Dry Fly Process" och vad som inspirerade det.

Under det senaste året eller mer har jag verkligen njutit av Ryan Kellys arbete (IG-handtaget är @greenriverflyfisher) och alla hans närbilder av stigande öring. Detta inspirerade mig att sammanställa en första projektöversikt som skulle fokusera på Grey Drake-luckan på några av mina lokala floder. Tyvärr, på grund av ett ökat lokalt fisketryck och WY strömtillträdeslagar (du kan inte röra flodens botten när du är på privat mark), skulle det bli extremt svårt om inte omöjligt att få många av de stigande öringskotten jag efterlyst. Jag svängde så småningom bort den här idén och gick bara efter historien om att jaga öring som stiger. Jag har så mycket uppskattning för strategin och tålamodet med mer tekniskt torrflugefiske.

Lyckligtvis kom två av mina kompisar från PA, Gary Ferrari och Garret Brain, ut för att njuta av lite lokalt fiske. De är båda fantastiska kastare och tycker om att förfölja öring som stiger mer än någon annan form av flugfiske. Det var en perfekt match. Jag kunde spela efter deras preferenser och styrkor samtidigt som jag fick några av de stigande öringskotten som jag ville ha.

Flugfiske i Wyoming

Den här filmen innehåller några otroliga scener av öring som äter från toppen. Vilka är de största utmaningarna för en filmskapare som försöker fånga torrflugfiske?

Tja, du måste först vara på vattnet under en anständig kläckning och sedan hitta villiga fiskar som har bestämt sig för att slå in på det vuxna stadiet av den luckan. Som de flesta öringfiskare vet är detta lättare sagt än gjort. Förutsatt att du aktivt matar öring, är en av de största utmaningarna med att filma stigande öring och framgångsrika scener med torrflugfiske att spika fokus med kameran och objektivet. Om du har turen att ha en öring som konsekvent stiger på exakt samma plats eller matningsbana, så är uppgångarna förutsägbara och mycket lättare att manuellt ställa in ditt fokus. Oftare än inte kan dock en öring stiga i ett område med en diameter på 5 eller till och med 10 fot. Att förutsäga nästa höjning och sedan justera kamerans fokus därefter kan vara en stor utmaning. Du använder vanligtvis längre objektiv (400 mm+) för att zooma in tätt till höjden som minskar ditt totala synfält. I slutändan måste du kunna förutsäga den exakta platsen för nästa uppgång eller ha tillräckligt klart vatten för att se öringen för att få perfekt fokus när öringen bryter ytan.

På samma sätt är en annan krävande komponent att spika fokus när sportfiskaren använder supersmå flugor (dvs. 18s och mindre). Efter att sportfiskaren kastat och lagt flugan på vattnet kan det vara utmanande att hitta flugan på din monitor eller sökare, snabbt zooma in och slutligen justera fokus innan öringen äter. I likhet med sportfiskarens perspektiv är större flugor mycket lättare att filma.

Generellt sett, vad är din process för att skapa en berättelse som denna?

Jag spenderar definitivt mycket tid i förproduktion, men jag inser att jag fortfarande behöver spendera mycket mer. Det finns vanligtvis den första idén eller berättelsens översikt som kan baseras på behovet av en kund, varumärke eller bara mitt eget personliga projekt och vision. Jag brukar titta på och titta på relaterade filmer, annonser och andra videor som delar likheter med den ursprungliga idén och berättelsens översikt. Därefter skapar jag en moodboard och sedan en integrerad storyboard och shot-lista. Vid den tidpunkten är jag vanligtvis redo att arbeta igenom produktionssidan av saker som att bekräfta platser, talang, budget, tidsram, samarbetspartners och allt annat relaterat till den kreativa processen.

Jag tror att det är absolut nödvändigt att ha en stark berättelse, en detaljerad bildlista och inspelningsschema planerat i förväg, samtidigt som det lämnas utrymme för flexibilitet och justeringar allteftersom inspelningsdagen fortskrider.

5 vikt flugfiskerulle

Finns det en speciell dag eller ett särskilt ögonblick som inträffade under inspelningen som är minnesvärd för dig?

Det är nästan alltid en dag eller ett ögonblick som sticker ut när man arbetar med flugfiskeprojekt. Oftast är det de oväntade fiskepassen eller något oförglömligt hinder. För den här filmen tror jag att det var vår första fiskedag. Vi gjorde det mesta av fotograferingen över en 5 dagar lång sträcka i Wyoming och Utah. Den första dagen anlände vi till floden lite sent och ville egentligen bara känna på saker. Detta var första gången som sportfiskarna fiskade den här floden och så vi planerade att kolla upp luckornas täthet, identifiera var fisken höll, hitta idealiska inspelningsplatser, bedöma trycket från andra sportfiskare, etc. Istället för att lätta på saker, vi gick ut till vår första lägenhet som var cirka 100 meter lång och huvuden var uppe överallt! Oräkneliga öringar smuttade på PMD från ytan, så det var dags att få tag i filmen. Gary och Garret hade cirka 3 timmars torrflugefiske som var en verklig tur för oss alla 3.

Vilket är det övergripande målet som du hoppas uppnå med dina filmer?

Det beror definitivt på filmens ursprungliga syfte. Om jag filmar ett specifikt stycke för en kund eller annan partner, då är deras behov och intressen starkt drivande i den kreativa processen och målen med filmen. Med det sagt, oavsett om jag filmar för någon, med någon annan eller helt oberoende, så är mitt mål att få fram lite känslor från tittaren. Jag strävar efter att tittaren ska känna samma upplevelser och känslor som de fantastiska karaktärerna och sportfiskarna upplever när kameran inte rullar. Oavsett om det är en hypefilm med nonstop action, en mer sentimental eller reflekterande atmosfär eller ett strikt informativt stycke, hoppas jag att tittaren ska ha en känslomässig koppling till fiskeupplevelserna och berättelserna som ses.

Gjutning av torrflugor med flugspö i glasfiber

Vad kommer härnäst för dig? Har du några nya projekt på gång?

Jag har en lista med minst ett dussin kortfilmer och dokumentärer som jag skulle älska att spela in inom en snar framtid, så förhoppningsvis kommer åtminstone ett par att bli verklighet. Mina idéer är oändliga, men finansiering och tid är oändlig! Med det sagt har jag precis avslutat inspelningen av en kort kortfilm i dokumentärstil som heter Preserving Paradise. Den här filmen kommer att ge en detaljerad översikt över de minskande öringbestånden i sydvästra Montanas Jefferson River Basin som inkluderar de ikoniska Big Hole, Beaverhead och Ruby Rivers. Det är en intressant historia av så många anledningar. Det finns ett brett utbud av intressenter och investerade grupper inklusive, men inte begränsat till, outfitters, stugor och flugaffärer, lokala sportfiskare, Montana Fish, Wildlife and Parks (MT FWP) och andra statliga myndigheter, lokala ranchägare, företag och mer. De lokala ekonomierna och samhällena är starkt beroende av besökande flugfiskare. Den exakta orsaken till de minskande öringbestånden är okänd, även om vattenflödenas och temperaturernas roll är avgörande. Intressant nog, trots extremt oroande öringbeståndsdata, var fisket det senaste året fantastiskt. Baserat på berättelserna och intervjuerna av många av dessa intressenter hoppas jag att den korta dokumentären kommer att ge en korrekt översikt över situationens komplexitet, samtidigt som det hjälper många av intressenterna att få sina röster och perspektiv hörda. Jag hoppas att det här är klart och släppt senast den 1 december.

Liten ström flugfiske
AJ Swentosky är en multidisciplinär utomhusinnehållsskapare.
Hitta honom på Instagram här eller kolla vår webbplats Frogwater Productions .

Läs nästa

Fly Fishing for Trout
Big Flies Big Fish - 5 tips for Fishing Streamers

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö