Adventure

Varje flugfiskare bör äga minst ett anständigt flugspö av glas

5 weight Fiberglass glass fly rod

Confessions of a two-handers - Hur mitt flugspö av glas förbättrade mitt flugkast

Jag fick mitt första flugspö i glasfiber någonsin från de snälla människorna på Epic Fly Rods (det nya Reference 580 FastGlass ) och tillbringade några fantastiska dagar på floden för att lära känna det. 

Min slutsats är; Jag tycker att alla som flugfiskar borde ha minst ett flugspö av kvalitetsglas i sin arsenal. 

Här är bakgrunden till det; Om du bara någonsin har gjutna flugspön av kol, när du tar upp en glasstav och kastar den, kommer du förmodligen att tänka "det här är ett konstigt och ovanligt odjur." Du kanske tycker att spöet känns lite tyngre än du är van vid, och det kommer med största sannolikhet att kännas mjukare och fylligare än kolfiberstavarna du är mer van vid.

5 vikts fiberglas flugspö

Tja, jag kan personligen berätta att moderna flugspön av glas är massor av kul och ger några verkliga fördelar för flugfiskare.

Min första tid ute med mitt nya FastGlass flugspö påminde mig om första gången jag kastade ett tvåhandsflugspö som jagade steelhead i Pacific Northwest tillbaka i USA. 

Kastslaget var så främmande för mig och spöet kändes som en 13 ½ fot lång bit delvis kokt spagetti. Ju snabbare och hårdare jag försökte kasta, desto sämre blev resultatet. Det var först efter år av praktik och mentorskap av några av de bästa steelhead-guiderna i PNW som jag insåg att ju långsammare du går, desto bättre resultat. 

Detsamma gäller för att lära sig använda en glasstav. Du måste sakta ner dina kast framåt och bakåt. När du väl bemästrar det är presentationen av kast och fluga lika smidig som smör.

Jag har också upptäckt några andra fördelar med att använda en glasstav. Torrfluga och nymfpresentationer är smidigare, du kan spela en fisk hårdare, få den till nätet snabbare, och på grund av den mjukare spetsen är det mindre troligt att du bryter av en fisk. Att landa din fisk snabbare är också fördelaktigt för fisken om du övar catch-and-release som de flesta av oss förmodligen borde nuförtiden.

Som du kan se från de medföljande bilderna är dessa solida nyzeeländska öringar och det krävs en hel del skicklighet och ett seriöst flugspö för att landa dessa stora fiskar.

Episk flugspö i glasfiber

När man kastar ett tvåhandsspö för steelhead lär man sig mycket tålamod. Om du krokade och landade en fisk på en utflykt ansågs det vara en lyckad dag. Därför ändrade jag mig tillbaka på PNW steelhead-floderna. Jag bestämde mig för att jag skulle gå ut och träna min dubbla handkastning, och om jag får en fisk - jättebra!. Jag får en enorm glädje av att arbeta med min flugkastning. Det har varit samma roliga, lärorika erfarenhet att få mitt huvud att kasta ett flugspö av glas väl.

En av de oväntade fördelarna som jag har upplevt i allt detta är att genom att lära mig att gjuta en glasstav bättre gjorde det min gjutning med mina kolstavar ännu bättre. Min noggrannhet och presentation har förbättrats mycket. Dessutom är flugspön av glas bra stödspön, speciellt om du vandrar in i backcountryn under några dagar. 476 Packlight eller 580 FastGlass är utmärkta följeslagare till 590G grafit (kolfiber) flugspö eller 690G kol flugspön .

Hoppas detta hjälper er alla.

Snäva linjer,

Dan

Läs nästa

Epic fly rods the worlds best fly rods news article
Fly Rod Building Kits - how to build a fly rod

Välj rätt flugspö

Gör vårt snabba frågesport så hittar vi det perfekta flugspöet för dig!

Hitta mitt perfekta flugspö